premiera Johnny English: Nokaut (napisy)

Johnny English: Nokaut (napisy)
reżyser: David Kerr | gatunek: Akcja; Komedia
grają: HELIOS HELIOS Galeria

premiera Zegar czarnoksiężnika (dubbing)

Zegar czarnoksiężnika (dubbing)
reżyser: Eli Roth | gatunek: Fantasy; Przygodowy
grają: HELIOS HELIOS Galeria

premiera Księżniczka i smok (dubbing)

Księżniczka i smok (dubbing)
reżyser: Marina Nefedova | gatunek: Bajka
grają: MULTIKINO

premiera Kamerdyner

Kamerdyner
reżyser: Filip Bajon | gatunek: Dramat; Historyczny
grają: HELIOS HELIOS Galeria

premiera Tajemnice Silver Lake

Tajemnice Silver Lake
reżyser: David Robert Mitchell | gatunek: Kryminał
grają: ZORZA

 

 Recenzje

 
Recenzja. "Sierpniowe niebo. 63 dni chwały"
Film „Sierpniowe niebo. 63dni chwały” w reżyserii Ireneusza Dobrowolskiego jest ze wszech miar oryginalny. Przekonuje o tym już sam tytuł, w którym pojawia się zakazane słowo „chwała”. Współcześnie modne jest poszukiwanie kontrowersji związanych z Powstaniem Warszawskim i podważanie sensu tak wielkiej ofiary i poświęcenia.

I rzeczywiście, film sakralizuje ten zryw zniewolonych Polaków, sakralizuje młodych powstańców, sakralizuje ich odwagę i poświęcenie, sakralizuje na nowo wielką kulturę rozumianą jako zobowiązujące dziedzictwo ludzkości (muzyka i literatura), które właśnie w sierpniu 1944 (i wcześniej) uległo zapomnieniu, sakralizuje także wiarę, a scena rozstrzelania figury Matki Boskiej symbolicznie pokazuje ideologiczny odwrót od cywilizacji miłości. Jednocześnie film nie zabiera powstańczym bohaterom ich zwyczajności. Jest to historia zakochania i śmierci czasów wojny. Główną bohaterką jest sanitariuszka powstańcza, która ginie w piwnicy- Basia. Poznajemy jej historię, przyjaciół, zajęcia, wybory moralne. Ginie wraz ze wszystkimi mieszkańcami kamienicy.

Gruz pokrywa jej ciało, dopiero współczesne prace budowlane odsłaniają szkielet nieznanej bohaterki. I wtedy spotykamy się z drugą grupą bohaterów, żyjących dzisiaj, uwikłanych w swoje małe interesy i problemy. Co oni zrobią z odkopaną dziewczyną? Jak potraktują jej historią?

Nie pierwszy raz w kinie przeszłość miesza się ze współczesnością, zwykle jednak bywa to wspomnienie (tu też tak jest). W „Sierpniowym niebie” natomiast dochodzi do zderzenia dwóch różnych światów wartości: tego, który nakazywał ofiarność aż do utraty życia, i tego, który każe za wszelką cenę nie wychylać się, żeby się nie narazić i nie utracić posiadanych dóbr. Współczesny człowiek tyle ma do stracenia i chce żyć, a tu: „Warszawskie dzieci, idziemy w bój, na każdy rozkaz twój, ojczyzno, damy krew…”

Czy można zrozumieć tę postawę? I kiedy to pokolenie wojennych maturzystów stało się takie ofiarne? Nie mieli mniej do stracenia niż współczesny człowiek. Też byli młodzi i chcieli żyć. A czy dzisiejsi młodzi ludzie mogą stać się do nich podobni? Największe wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia dokumentalne pokazujące rannych i zabitych warszawiaków i powstańców w kontekście planów życiowych i dylematów etycznych filmowych inwestorów budowlanych współczesnej Warszawy. Przepaść.

W filmie bohaterowie przeszłości wystąpili w roli nauczycieli wolności, honoru i godności. Ale są też inni mentorzy-pokolenie średnie, ustawione, wciągające młodych (jak w „Układzie zamkniętym” Ryszarda Bugajskiego) w świństewka. Można im ulec, ale silna jest w człowieku tęsknota za wielkością. To film o współczesnym pokoleniu, o wspólnocie i o sitwie. A chwałę powstańcom warszawskim, Warszawiakom i Warszawie głoszą młodzi muzycy, którzy zrozumieli sens ofiary i stylistyce rap. O ile dobrze zrozumiałem:

To jest film o Basi
Która zginęła
na Woli
p……i
ten, kto lekceważy
jej heroizm, odwagę
jej ofiary.
Stary, pomyśl
I weź się z życiem za bary
Bo ci nic nie grozi
Nikt cię nie zabije
Bo jesteś Polakiem i cenisz
Wolność.
Nie atrapę
Mamonę, łajdactwo,
Szwindelek
Ochłapy do łapy
Człowieka,
Który czeka
Na dostatek
Dodatek do
Kłamstwa, niewoli
Jeśli cię to zadowoli
Powoli, chłopaku,
Godność ci zrujnuje
I będziesz tylko
Zwykłym ch…
Dariusz Zięba
zieba.dariusz@wp.pl
 
 
 
 
Tagi: Sierpniowe niebo. 63 dni chwały , recenzja , Dariusz Zięba
Data wprowadzenia: 2013-09-17
 

 Komentarze

 

Zajebiś ćiasty

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:23:09

...

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:22:12

bardzo fajny film polecam byłem na nim z klasą :)

Autor: SoGay

Data: 2014-01-15 18:21:35

Film bardzo ciekawy i fajny. Dobrze, że Hemp Gru pojawia się w tym filmie. W ten sposób chłopaki zachęcają młodzież do zainteresowania się historią Polski, która nie powinna być im obojętna. Film naprawdę godny polecania. Mimo, że większość ludzi, krytykuje ten film i miesza aktorów, raperów i samego reżysera z błotem.

Autor: Adaa

Data: 2013-11-03 17:49:42

Gunwo

Autor: Gunwo

Data: 2013-10-24 15:16:08

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:16:15

hej

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:58

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:23

Jedyne co mi sie w tym filmie podobalo to muzyka Hemp Cru

Autor: Marcin

Data: 2013-10-06 20:18:32

Film bardzo fajny ! Polecam :) Skupia wiele uwagi na sobie. Muzyka bardzo fajna Polecam ;*

Autor: Sobek ;D

Data: 2013-10-03 15:45:16

[1] 
Twój podpis
Treść:
Tylko zalogowani użytkownicy
mogą dodawać komentarze. Zaloguj się

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

 Zapowiedzi

 Reklama

 Recenzje

 Resinet poleca

Dziewczyna we mgle (napisy)
(Kryminał; Thriller Francja, Niemcy, Włochy)

Jurassic World: Upadłe królestwo
(Przygodowy; S-F Hiszpania, USA)

Prawdziwa historia - Kino Konesera
(Thriller Belgia, Francja)

Zimna wojna

McQueen (napisy)
(Dokumentalny Wielka Brytania)

Niepoczytalna (napisy)
(Thriller USA)

Mamma Mia: Here We Go Again! (2D, napisy)
(Musical USA)

McQueen (napisy) - Kino Konesera
(Dokumentalny Wielka Brytania)

Mission: Impossible - Fallout (napisy)
(Sensacyjny USA)

303. Bitwa o Anglię
(Dramat; Wojenny Polska, Wielka Brytania)

Krzysiu, gdzie jesteś? (dubbing)
(Familijny USA)

Neapol spowity tajemnicą (napisy)
(Thriller Włochy)

Gotti (napisy)
(Biograficzny; Kryminał USA)

Księgarnia z marzeniami (napisy)
(Dramat Wlk. Brytania, Hiszpania, Niemcy)

Żona (napisy)
(Dramat Szwecja, USA)

Żona (napisy, mała sala)
(Dramat Szwecja, USA)

Zegar czarnoksiężnika (dubbing)
(Fantasy; Przygodowy USA)

 Dla dzieci

Jaskiniowiec (dubbing)
(Animowany; Przygodowy Francja/Wielka Brytania)

Luis i obcy (dubbing)
(Animowany; Familijny Dania/Luksemburg/Niemcy)

Futrzaki ruszają na ratunek (dubbing)
(Animowany Rosja)

Kaczki z gęsiej paczki
(Animowany; Komedia Chiny/USA)

Odlotowy nielot (dubbing)
(Animowany Belgia/Islandia)

Uprowadzona księżniczka (dubbing)
(Animowany; Przygodowy Ukraina)

Kuba Guzik (dubbing)
(Familijny; Przygodowy Niemcy)

Uprowadzona księżniczka (dubbing, mała sala)
(Animowany; Przygodowy Ukraina)

Jak zostać czarodziejem (dubbing)

Jak zostać czarodziejem (dubbing, mała sala)

Biały kieł (dubbing)
(Animowany Francja/Luksemburg/USA)

Biały kieł (dubbing, mała sala)
(Animowany Francja/Luksemburg/USA)

Księżniczka i smok (dubbing)
(Bajka Rosja)

 Filmoteka

 Warto zobaczyć

Sprawdź aktualny repertuar kin

 Konkursy

Chwilowo brak konkursów

 Dzisiaj w kinach: wtorek, 25.09.2018 r.

HELIOS

Dywizjon 303. Historia prawdziwa 09:00, 09:15, 10:45, 11:00,
Johnny English: Nokaut (napisy) 09:45, 16:00, 18:00, 21:30,
Juliusz 11:15, 19:30,
Kamerdyner 13:30, 17:30, 20:00,
Zakonnica (napisy) 12:45, 16:45, 20:30, 21:45,
Zegar czarnoksiężnika (dubbing) 12:00, 15:00, 17:00,

HELIOS Galeria

Dywizjon 303. Historia prawdziwa 09:30, 10:00, 12:00, 17:15,
Johnny English: Nokaut (napisy) 11:45, 13:45, 15:45, 18:00, 20:15, 22:15,
Juliusz 13:45, 18:45, 21:00,
Kamerdyner 12:00, 14:00, 17:30, 20:30,
Księżniczka i smok (dubbing) 10:15, 12:15, 15:00, 17:00,
Predator (napisy) 19:00, 21:30,
Zakonnica (napisy) 12:00, 14:30, 19:30, 21:45,
Zegar czarnoksiężnika (dubbing) 09:15, 11:15, 15:00, 18:15,

MULTIKINO

Biały kieł (dubbing) 09:05, 10:00, 12:45, 17:10,
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 09:00, 10:00, 11:30, 13:00, 15:20, 17:35, 19:50,
Johnny English: Nokaut (napisy) 14:25, 16:30, 18:35, 20:40,
Juliusz 13:25, 15:40, 17:55, 19:15, 20:10,
Kamerdyner 11:05, 14:10, 17:15, 20:20,
Księżniczka i smok (dubbing) 09:20, 10:30, 14:25, 17:45,
Predator (napisy) 19:30, 21:55,
Zegar czarnoksiężnika (dubbing) 09:10, 10:10, 11:10, 13:30, 14:50, 15:50, 18:10,

ZORZA

Juliusz 19:00,
Kamerdyner 12:30,
Kamerdyner (mała sala) 15:10, 18:00,

 Ostatnio dodane

 Promocje kin

 Kontakt

Rzeszowski Portal Informacyjny resinet.pl

tel.  017 85 06 396
fax. 017 85 06 397

e-mail: kina@resinet.pl

Tutaj znajdziesz nasze pełne dane kontaktowe.

Drogi Użytkowniku!
Chcielibyśmy Państwa poinformować o tym, że w RESinet.pl szanujemy prywatność naszych Uzytkowników, a tym samym starannie zabezpieczamy Państwa dane osobowe. Szczegółowe informacje na temat tego, kto jest administratorem danych, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe oraz w jaki sposób wykorzystujemy piki cookie znajdują się w naszej Polityce prywatności, z której dowiesz się między innymi o tzw. rozwiązaniach opt-out, które umożliwiają określenie Twoich ustawień prywatności w trakcie korzystania z Internetu.

Ok, Rozumiem