premiera Wszyscy wiedzą (napisy)

Wszyscy wiedzą (napisy)
reżyser: Asghar Farhadi | gatunek: Dramat
grają: ZORZA

Zapowiedzi

Brak zapowiedzi kinowych.

 

 Recenzje

 
Recenzja. "Sierpniowe niebo. 63 dni chwały"
Film „Sierpniowe niebo. 63dni chwały” w reżyserii Ireneusza Dobrowolskiego jest ze wszech miar oryginalny. Przekonuje o tym już sam tytuł, w którym pojawia się zakazane słowo „chwała”. Współcześnie modne jest poszukiwanie kontrowersji związanych z Powstaniem Warszawskim i podważanie sensu tak wielkiej ofiary i poświęcenia.

I rzeczywiście, film sakralizuje ten zryw zniewolonych Polaków, sakralizuje młodych powstańców, sakralizuje ich odwagę i poświęcenie, sakralizuje na nowo wielką kulturę rozumianą jako zobowiązujące dziedzictwo ludzkości (muzyka i literatura), które właśnie w sierpniu 1944 (i wcześniej) uległo zapomnieniu, sakralizuje także wiarę, a scena rozstrzelania figury Matki Boskiej symbolicznie pokazuje ideologiczny odwrót od cywilizacji miłości. Jednocześnie film nie zabiera powstańczym bohaterom ich zwyczajności. Jest to historia zakochania i śmierci czasów wojny. Główną bohaterką jest sanitariuszka powstańcza, która ginie w piwnicy- Basia. Poznajemy jej historię, przyjaciół, zajęcia, wybory moralne. Ginie wraz ze wszystkimi mieszkańcami kamienicy.

Gruz pokrywa jej ciało, dopiero współczesne prace budowlane odsłaniają szkielet nieznanej bohaterki. I wtedy spotykamy się z drugą grupą bohaterów, żyjących dzisiaj, uwikłanych w swoje małe interesy i problemy. Co oni zrobią z odkopaną dziewczyną? Jak potraktują jej historią?

Nie pierwszy raz w kinie przeszłość miesza się ze współczesnością, zwykle jednak bywa to wspomnienie (tu też tak jest). W „Sierpniowym niebie” natomiast dochodzi do zderzenia dwóch różnych światów wartości: tego, który nakazywał ofiarność aż do utraty życia, i tego, który każe za wszelką cenę nie wychylać się, żeby się nie narazić i nie utracić posiadanych dóbr. Współczesny człowiek tyle ma do stracenia i chce żyć, a tu: „Warszawskie dzieci, idziemy w bój, na każdy rozkaz twój, ojczyzno, damy krew…”

Czy można zrozumieć tę postawę? I kiedy to pokolenie wojennych maturzystów stało się takie ofiarne? Nie mieli mniej do stracenia niż współczesny człowiek. Też byli młodzi i chcieli żyć. A czy dzisiejsi młodzi ludzie mogą stać się do nich podobni? Największe wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia dokumentalne pokazujące rannych i zabitych warszawiaków i powstańców w kontekście planów życiowych i dylematów etycznych filmowych inwestorów budowlanych współczesnej Warszawy. Przepaść.

W filmie bohaterowie przeszłości wystąpili w roli nauczycieli wolności, honoru i godności. Ale są też inni mentorzy-pokolenie średnie, ustawione, wciągające młodych (jak w „Układzie zamkniętym” Ryszarda Bugajskiego) w świństewka. Można im ulec, ale silna jest w człowieku tęsknota za wielkością. To film o współczesnym pokoleniu, o wspólnocie i o sitwie. A chwałę powstańcom warszawskim, Warszawiakom i Warszawie głoszą młodzi muzycy, którzy zrozumieli sens ofiary i stylistyce rap. O ile dobrze zrozumiałem:

To jest film o Basi
Która zginęła
na Woli
p……i
ten, kto lekceważy
jej heroizm, odwagę
jej ofiary.
Stary, pomyśl
I weź się z życiem za bary
Bo ci nic nie grozi
Nikt cię nie zabije
Bo jesteś Polakiem i cenisz
Wolność.
Nie atrapę
Mamonę, łajdactwo,
Szwindelek
Ochłapy do łapy
Człowieka,
Który czeka
Na dostatek
Dodatek do
Kłamstwa, niewoli
Jeśli cię to zadowoli
Powoli, chłopaku,
Godność ci zrujnuje
I będziesz tylko
Zwykłym ch…
Dariusz Zięba
zieba.dariusz@wp.pl
 
 
 
 
Tagi: Sierpniowe niebo. 63 dni chwały , recenzja , Dariusz Zięba
Data wprowadzenia: 2013-09-17
 

 Komentarze

 

Zajebiś ćiasty

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:23:09

...

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:22:12

bardzo fajny film polecam byłem na nim z klasą :)

Autor: SoGay

Data: 2014-01-15 18:21:35

Film bardzo ciekawy i fajny. Dobrze, że Hemp Gru pojawia się w tym filmie. W ten sposób chłopaki zachęcają młodzież do zainteresowania się historią Polski, która nie powinna być im obojętna. Film naprawdę godny polecania. Mimo, że większość ludzi, krytykuje ten film i miesza aktorów, raperów i samego reżysera z błotem.

Autor: Adaa

Data: 2013-11-03 17:49:42

Gunwo

Autor: Gunwo

Data: 2013-10-24 15:16:08

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:16:15

hej

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:58

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:23

Jedyne co mi sie w tym filmie podobalo to muzyka Hemp Cru

Autor: Marcin

Data: 2013-10-06 20:18:32

Film bardzo fajny ! Polecam :) Skupia wiele uwagi na sobie. Muzyka bardzo fajna Polecam ;*

Autor: Sobek ;D

Data: 2013-10-03 15:45:16

[1] 
Twój podpis
Treść:
Tylko zalogowani użytkownicy
mogą dodawać komentarze. Zaloguj się

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

 Zapowiedzi

 Reklama

 Recenzje

 Resinet poleca

Neapol spowity tajemnicą (napisy)
(Thriller Włochy)

Gotti (napisy)
(Biograficzny; Kryminał USA)

Pierwszy człowiek (napisy)
(Biograficzny; Dramat USA)

Jeszcze jeden dzień - Kultura Dostępna
(Animowany; Dokumentalny Belgia, Hiszpania, Niemcy, Polska, Węgry)

Dom, który zbudował Jack (napisy)
(Dramat Dania, Francja, Niemcy, Szwecja)

Glass (napisy)
(Thriller USA)

Anioł (napisy)
(Biograficzny; Dramat Argentyna, Hiszpania)

Bracia Sisters (napisy)
(Komedia; Western Francja, Hiszpania, USA, Rumunia)

Największy dar (napisy)
(Dokument fabularyzowany; Western Hiszpania, Polska)

 Dla dzieci

Jaskiniowiec (dubbing)
(Animowany; Przygodowy Francja/Wielka Brytania)

Luis i obcy (dubbing)
(Animowany; Familijny Dania/Luksemburg/Niemcy)

Odlotowy nielot (dubbing)
(Animowany Belgia/Islandia)

Biały kieł (dubbing)
(Animowany Francja/Luksemburg/USA)

Księżniczka i smok (dubbing)
(Bajka Rosja)

Hotel Transylwania 3 (dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Kopciuszek. Historia prawdziwa (dubbing)
(Animowany USA)

Ralph Demolka w internecie (3D, Dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Sekretny świat kotów (dubbing)
(Animowany; Komedia Chiny)

Sekretny świat kotów (dubbing, mała sala)
(Animowany; Komedia Chiny)

Ralph Demolka w internecie (dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Ralph Demolka w internecie (dubbing, mała sala)
(Animowany; Komedia USA)

Lego Przygoda 2(dubbing)
(Animowany Australia/Dania/USA)

Sekretny świat kotów - Kino na temat junior
(Animowany; Komedia Chiny)

Lego Przygoda 2 (3D, dubbing)
(Animowany Australia/Dania/USA)

Lego Przygoda 2 (dubbing, mała sala)
(Animowany Australia/Dania/USA)

Robaczki z Zaginionej Dżungli (dubbing)
(Animowany Francja)

 Filmoteka

 Warto zobaczyć

Sprawdź aktualny repertuar kin

 Konkursy

Chwilowo brak konkursów

 Dzisiaj w kinach: poniedziałek, 14.10.2019 r.

 Ostatnio dodane

 Promocje kin

 Kontakt

Rzeszowski Portal Informacyjny resinet.pl

tel.  017 85 06 396
fax. 017 85 06 397

e-mail: kina@resinet.pl

Tutaj znajdziesz nasze pełne dane kontaktowe.

Drogi Użytkowniku!

Chcielibyśmy Państwa poinformować o tym, że w RESinet.pl szanujemy prywatność naszych Uzytkowników, a tym samym starannie zabezpieczamy Państwa dane osobowe. Szczegółowe informacje na temat tego, kto jest administratorem danych, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe oraz w jaki sposób wykorzystujemy piki cookie znajduj? się w naszej Polityce prywatności, z której dowiesz się między innymi o tzw. rozwi?zaniach opt-out, które umożliwiaj? określenie Twoich ustawień prywatności w trakcie korzystania z Internetu.

Ok, Rozumiem