premiera Chłopiec z burzy (dubbing)

Chłopiec z burzy (dubbing)
reżyser: Shawn Seet | gatunek: Familijny
grają: HELIOS Galeria

premiera Asteriks i Obeliks. Tajemnica magicznego wywaru (dubbing)

Asteriks i Obeliks. Tajemnica magicznego wywaru (dubbing)
reżyser: Alexandre Astier, Louis Clichy | gatunek: Animowany; Przygodowy
grają: HELIOS HELIOS Galeria MULTIKINO

premiera Diablo. Wyścig o wszystko

Diablo. Wyścig o wszystko
reżyser: Michał Otłowski, Daniel Markowicz | gatunek: Akcja
grają: HELIOS MULTIKINO

premiera Dom, który zbudował Jack (napisy)

Dom, który zbudował Jack (napisy)
reżyser: Lars von Trier | gatunek: Dramat
grają: MULTIKINO

premiera Glass (napisy)

Glass (napisy)
reżyser: M. Night Shyamalan | gatunek: Thriller
grają: MULTIKINO

 

 Recenzje

 
Recenzja. "Sierpniowe niebo. 63 dni chwały"
Film „Sierpniowe niebo. 63dni chwały” w reżyserii Ireneusza Dobrowolskiego jest ze wszech miar oryginalny. Przekonuje o tym już sam tytuł, w którym pojawia się zakazane słowo „chwała”. Współcześnie modne jest poszukiwanie kontrowersji związanych z Powstaniem Warszawskim i podważanie sensu tak wielkiej ofiary i poświęcenia.

I rzeczywiście, film sakralizuje ten zryw zniewolonych Polaków, sakralizuje młodych powstańców, sakralizuje ich odwagę i poświęcenie, sakralizuje na nowo wielką kulturę rozumianą jako zobowiązujące dziedzictwo ludzkości (muzyka i literatura), które właśnie w sierpniu 1944 (i wcześniej) uległo zapomnieniu, sakralizuje także wiarę, a scena rozstrzelania figury Matki Boskiej symbolicznie pokazuje ideologiczny odwrót od cywilizacji miłości. Jednocześnie film nie zabiera powstańczym bohaterom ich zwyczajności. Jest to historia zakochania i śmierci czasów wojny. Główną bohaterką jest sanitariuszka powstańcza, która ginie w piwnicy- Basia. Poznajemy jej historię, przyjaciół, zajęcia, wybory moralne. Ginie wraz ze wszystkimi mieszkańcami kamienicy.

Gruz pokrywa jej ciało, dopiero współczesne prace budowlane odsłaniają szkielet nieznanej bohaterki. I wtedy spotykamy się z drugą grupą bohaterów, żyjących dzisiaj, uwikłanych w swoje małe interesy i problemy. Co oni zrobią z odkopaną dziewczyną? Jak potraktują jej historią?

Nie pierwszy raz w kinie przeszłość miesza się ze współczesnością, zwykle jednak bywa to wspomnienie (tu też tak jest). W „Sierpniowym niebie” natomiast dochodzi do zderzenia dwóch różnych światów wartości: tego, który nakazywał ofiarność aż do utraty życia, i tego, który każe za wszelką cenę nie wychylać się, żeby się nie narazić i nie utracić posiadanych dóbr. Współczesny człowiek tyle ma do stracenia i chce żyć, a tu: „Warszawskie dzieci, idziemy w bój, na każdy rozkaz twój, ojczyzno, damy krew…”

Czy można zrozumieć tę postawę? I kiedy to pokolenie wojennych maturzystów stało się takie ofiarne? Nie mieli mniej do stracenia niż współczesny człowiek. Też byli młodzi i chcieli żyć. A czy dzisiejsi młodzi ludzie mogą stać się do nich podobni? Największe wrażenie zrobiły na mnie zdjęcia dokumentalne pokazujące rannych i zabitych warszawiaków i powstańców w kontekście planów życiowych i dylematów etycznych filmowych inwestorów budowlanych współczesnej Warszawy. Przepaść.

W filmie bohaterowie przeszłości wystąpili w roli nauczycieli wolności, honoru i godności. Ale są też inni mentorzy-pokolenie średnie, ustawione, wciągające młodych (jak w „Układzie zamkniętym” Ryszarda Bugajskiego) w świństewka. Można im ulec, ale silna jest w człowieku tęsknota za wielkością. To film o współczesnym pokoleniu, o wspólnocie i o sitwie. A chwałę powstańcom warszawskim, Warszawiakom i Warszawie głoszą młodzi muzycy, którzy zrozumieli sens ofiary i stylistyce rap. O ile dobrze zrozumiałem:

To jest film o Basi
Która zginęła
na Woli
p……i
ten, kto lekceważy
jej heroizm, odwagę
jej ofiary.
Stary, pomyśl
I weź się z życiem za bary
Bo ci nic nie grozi
Nikt cię nie zabije
Bo jesteś Polakiem i cenisz
Wolność.
Nie atrapę
Mamonę, łajdactwo,
Szwindelek
Ochłapy do łapy
Człowieka,
Który czeka
Na dostatek
Dodatek do
Kłamstwa, niewoli
Jeśli cię to zadowoli
Powoli, chłopaku,
Godność ci zrujnuje
I będziesz tylko
Zwykłym ch…
Dariusz Zięba
zieba.dariusz@wp.pl
 
 
 
 
Tagi: Sierpniowe niebo. 63 dni chwały , recenzja , Dariusz Zięba
Data wprowadzenia: 2013-09-17
 

 Komentarze

 

Zajebiś ćiasty

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:23:09

...

Autor: SoGay's

Data: 2014-01-15 18:22:12

bardzo fajny film polecam byłem na nim z klasą :)

Autor: SoGay

Data: 2014-01-15 18:21:35

Film bardzo ciekawy i fajny. Dobrze, że Hemp Gru pojawia się w tym filmie. W ten sposób chłopaki zachęcają młodzież do zainteresowania się historią Polski, która nie powinna być im obojętna. Film naprawdę godny polecania. Mimo, że większość ludzi, krytykuje ten film i miesza aktorów, raperów i samego reżysera z błotem.

Autor: Adaa

Data: 2013-11-03 17:49:42

Gunwo

Autor: Gunwo

Data: 2013-10-24 15:16:08

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:16:15

hej

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:58

świetny film

Autor: dupaaaaaa

Data: 2013-10-10 16:15:23

Jedyne co mi sie w tym filmie podobalo to muzyka Hemp Cru

Autor: Marcin

Data: 2013-10-06 20:18:32

Film bardzo fajny ! Polecam :) Skupia wiele uwagi na sobie. Muzyka bardzo fajna Polecam ;*

Autor: Sobek ;D

Data: 2013-10-03 15:45:16

[1] 
Twój podpis
Treść:
Tylko zalogowani użytkownicy
mogą dodawać komentarze. Zaloguj się

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

 Zapowiedzi

 Reklama

 Recenzje

 Resinet poleca

Neapol spowity tajemnicą (napisy)
(Thriller Włochy)

Gotti (napisy)
(Biograficzny; Kryminał USA)

Pierwszy człowiek (napisy)
(Biograficzny; Dramat USA)

Jeszcze jeden dzień
(Animowany; Dokumentalny Belgia, Hiszpania, Niemcy, Polska, Węgry)

Dom, który zbudował Jack (napisy)
(Dramat Dania, Francja, Niemcy, Szwecja)

Glass (napisy)
(Thriller USA)

Dom, który zbudował Jack (napisy, mała sala)
(Dramat Dania, Francja, Niemcy, Szwecja)

 Dla dzieci

Jaskiniowiec (dubbing)
(Animowany; Przygodowy Francja/Wielka Brytania)

Luis i obcy (dubbing)
(Animowany; Familijny Dania/Luksemburg/Niemcy)

Odlotowy nielot (dubbing)
(Animowany Belgia/Islandia)

Biały kieł (dubbing)
(Animowany Francja/Luksemburg/USA)

Księżniczka i smok (dubbing)
(Bajka Rosja)

Hotel Transylwania 3 (dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Kopciuszek. Historia prawdziwa (dubbing)
(Animowany USA)

Ralph Demolka w internecie (3D, Dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Sekretny świat kotów (dubbing)
(Animowany; Komedia Chiny)

Sekretny świat kotów (dubbing, mała sala)
(Animowany; Komedia Chiny)

Ralph Demolka w internecie (dubbing)
(Animowany; Komedia USA)

Ralph Demolka w internecie (dubbing, mała sala)
(Animowany; Komedia USA)

 Filmoteka

 Warto zobaczyć

Sprawdź aktualny repertuar kin

 Konkursy

Chwilowo brak konkursów

 Dzisiaj w kinach: piątek, 18.01.2019 r.

HELIOS

Bumblebee (dubbing) 10:15, 19:30,
Diablo. Wyścig o wszystko 15:00, 19:00, 21:30,
Underdog 12:50, 15:50, 18:30, 21:10,
Zabawa zabawa 12:40, 20:30,

HELIOS Galeria

Bumblebee (dubbing) 13:00, 19:45,
Chłopiec z burzy (dubbing) 10:00, 15:00, 17:15,
Diablo. Wyścig o wszystko 14:30, 17:00, 19:30, 22:00,
Glass (napisy) 12:15, 16:15, 19:00,
Ralph Demolka w internecie (dubbing) 10:10, 11:15, 12:45, 13:45, 15:20, 18:00,
Underdog 10:30, 13:10, 15:50, 18:30, 20:00, 21:10,

MULTIKINO

Aquaman (dubbing) 12:15, 15:15,
Bohemian Rhapsody (napisy) 12:20, 16:40, 20:40,
Bumblebee (dubbing) 10:10, 14:10,
Chłopiec z burzy (dubbing) 10:20, 15:30, 17:45,
Diablo. Wyścig o wszystko 10:50, 13:15, 15:40, 18:05, 19:30, 20:30, 21:10, 22:20,
Glass (napisy) 14:40, 18:15, 21:00,
Narodziny gwiazdy (napisy) 12:40, 17:25, 20:00,
Ralph Demolka w internecie (dubbing) 10:00, 11:10, 13:40, 16:10, 18:40,
Underdog 10:25, 13:00, 15:35, 17:15, 18:10, 19:50, 20:45, 21:55, 22:25,
Zabawa zabawa 15:10, 20:15,

ZORZA

Underdog 15:00, 21:15,

 Ostatnio dodane

 Promocje kin

 Kontakt

Rzeszowski Portal Informacyjny resinet.pl

tel.  017 85 06 396
fax. 017 85 06 397

e-mail: kina@resinet.pl

Tutaj znajdziesz nasze pełne dane kontaktowe.

Drogi Użytkowniku!
Chcielibyśmy Państwa poinformować o tym, że w RESinet.pl szanujemy prywatność naszych Uzytkowników, a tym samym starannie zabezpieczamy Państwa dane osobowe. Szczegółowe informacje na temat tego, kto jest administratorem danych, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe oraz w jaki sposób wykorzystujemy piki cookie znajdują się w naszej Polityce prywatności, z której dowiesz się między innymi o tzw. rozwiązaniach opt-out, które umożliwiają określenie Twoich ustawień prywatności w trakcie korzystania z Internetu.

Ok, Rozumiem